top of page

Waarom.....


ZOU JE GAAN HERSENWERKEN MET JE HOND?

Dat ga ik je hier vertellen:

Iedere hond heeft behoefte aan mentale uitdaging. Naast de lichamelijke beweging is er ook behoefte om met hun neus dingen te ontdekken, uitgedaagd te worden. Dit wordt nog wel eens vergeten, baasjes staan er niet bij stil dat ook honden uitgedaagd willen worden.


Het missen van die uitdaging kan verveling als gevolg hebben met alle ongewenst gedrag van dien.

Met een paar minuten per dag kun je het verschil maken en je hond op een ontspannen wijze zichzelf inspannen.

Door verschillende materialen te gebruiken worden zijn zintuigen gestimuleerd. Een fleecedeken, rubberen snuffelmat, eierdoos of bak met doeken, de hond voelt en ruikt de verschillen en moet met die verschillen om zien te gaan.


Verschillende materialen geven ook verschillende tactieken/vaardigheden die de hond moet gebruiken om zijn uiteindelijke beloning te ontdekken. Zijn neus inzetten door iets weg te schuiven, zijn bek gebruiken om dingen te verplaatsen, aan iets te trekken of op te tillen maar ook zijn poten kan hij inzetten (iets verplaatsen, weg graven of aantikken).

Hij moet nadenken, proberen en dat leert hij terwijl hij er mee bezig is.


Wat levert het jouw als baas op?

Als je net begint met hersenwerk en goed op de hond let leer je veel over hem.

Hoe zoekt hij, wat vindt hij wel of niet leuk. Maar ook hoe leert hij, gaat hij meteen zelfstandig aan het ontdekken of heeft hij hulp nodig? Op den duur zie je hem groeien in creativiteit en zelfvertrouwen.

Het mooiste is dat hersenwerk gewoon in huis kan, met materialen die je voor handen hebt. Als wij op vakantie gaan met Kayne neem ik ook altijd wat dingen mee zodat we ook op vakantie wat hersenwerkjes kunnen doen. Niet overdreven veel omdat zo'n vakantie een en al hersenwerk is....nieuwe omgeving, luchtjes en vaak een ander ritme.


Wat doet het met jullie samen?

Hersenwerk heeft als uitgangspunt dat je het samen doet. Je begeleidt je hond op een manier die bij hem past. Je biedt puzzels aan die hij leuk vindt. Je ondersteunt daar waar nodig. Kortom: je stemt af op je hond. Je biedt hem inspanning op maat.


Wat is het effect?

Hersenwerk helpt in ieder geval om de relatie tussen jou en je hond nog beter te maken, jullie onderlinge band wordt sterker. Je hond voelt zich gezien en zal ook meer op jou gaan afstemmen. Dit zal ook doorwerken in andere situaties. Jullie raken steeds meer met elkaar verbonden.

Hersenwerk stimuleert alle zintuigen van je hond en laat zijn hersens flink werken. Honden die hersenwerk doen, moeten bedenken hoe ze een lekker hapje of een leuk speeltje kunnen bemachtigen. Honden die hersenwerk doen, moeten zich flink concentreren en gaan meestal volledig op in hun spel. Voor de meeste honden is 10 minuten hersenwerk per dag voldoende om hen geestelijk moe te maken en een voldaan gevoel te geven.


Belangrijke extra tips

  1. Bouw het langzaam op, laat de hond eerst kennismaken met het materiaal.

  2. Combineer het met een zelfbeheersingsoefening, Kayne moet altijd op zijn plaats wachten, terwijl ik zijn voertjes verstop krijgt hij een voertje (zorg dat deze tussen de poten van de hond terechtkomt zodat hij niet van zijn plaats af hoeft). Als ik klaar ben krijgt hij de uitnodiging "oké zoek maar".

  3. Zeg niets tijdens het snuffelen, laat hem lekker zijn gang gaan. Onze coach zei altijd: hoe zou jij het vinden als je zit te puzzelen en iemand roept steeds "goed zo" "knap hoorrr"....behoorlijk irritant toch.

  4. Als je merkt dat je hond gefrustreerd raakt help hem dan met een handgebaar of iets aan te tikken/wijzen.

  5. Zodra de hond klaar is met snuffelen, hij geeft dit aan door 1. weg te draaien, 2. jou aan te kijken of 3. weg te lopen haal je de puzzel weg en je geeft met je andere hand nog 1 of 2 voertjes. Kayne komt na nr 1 en 2 nog wel eens terug om zijn snuffelkleed of mat even flink uit te schudden voor een extra check :) en loopt dan weg.

Volgende keer meer over dit onderwerp en de verschillende materialen die je kunt gebruiken.


Ik ben benieuwd waarom jij bent gaan hersenwerken met je hond....

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page